Ev, Sanayi, Otel, Okul ve Hastanelerde Su Tasarrufu

İstatistiklere göre dünyada ve Türkiye’de içilebilir suyun % 22’si endüstride, % 8’i ise içme ve kullanma suyu olarak tüketilmektedir. Ülkemizin nüfusunun arttığı, hızla sanayileştiği ve kentleştiği düşünüldüğünde su tasarrufunun en önemli ihtiyaçlardan birisi olduğu anlaşılmaktadır. Gelişmiş ülkeler aldıkları tedbirlerle su kullanım oranlarını azaltmışlardır. Ülkemizde de suyun kullanıldığı her yerde su tasarrufu konusunda bilinçlenme ve doğru sistemlerin kullanımı ile ciddi ilerlemeler kaydedilebilir.

Su Tasarrufu

Evlerde Su Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

Evlerde su tasarrufu konusunda yapılması gerekenler;

1. Gizli su kaçakları en önemli su israfı nedenlerinden biridir ve hemen giderilmelidir.

Birçok evde fark edilmediği halde gizli su kaçağı olabilir. Evinizde su kaçağı olup olmadığını anlamak için bütün su çıkışlarını kapatıp su saatini okuyunuz. Bu işlem herkesin evden dışarıda olacağı bir gün yapılabilir. Hiçbir su kullanımı olmadan geçen minimum 5 saat sonra su saatinizi tekrar okuyunuz. Böylece gizli su kaçağı varsa tespit edilebilir.

2. Damlatan musluklar ve su kaçıran klozetlerin bakımlarının bekletilmeden yapılması gereklidir.

Damlatan musluklar ve su kaçıran klozetler önemli miktarda su israfına neden olurlar. Bazen klozetlerdeki su kaçaklarını fark etmek zor olabilir. Klozetlerin su kaçırdığını rezervuarın içindeki suyu renklendiren bir madde ile renklendirerek tespit edebilirsiniz. Eğer sifonu çekmediğiniz halde klozetin içindeki su renklenmişse su kaçağı olduğu anlaşılır. Saniyede sadece bir damla su kaçıran, tek bir musluk ya da klozet bile yılda yaklaşık 1,5 ton su israfına neden olur.

3. Tek bir hareketle açılıp kapanan, sıcak – soğuk oranı değiştirilen musluklar tercih edilmelidir.

Tek bir hareketle açılıp kapanan, sıcak – soğuk su oranı değiştirilen musluklar önemli miktarda su tasarrufu sağlarlar. Özellikle diş fırçalarken, traş olurken ve duş alırken.

4. Musluk ve duşlarda su tasarrufu sağlayan perlatörler / aeratörler ile % 90’a varan su tasarrufu sağlanabilir.

Su tasarrufu sağlayan bu perlatörler / aeratörler adlı kartuşlar her tip musluk ve duşu tasarruflu hale getirir. Tesisatçı gerektirmeden kolaylıkla montajı yapılabilir. Seçilen perlatörler / aeratörler tipine ve tesisattan gelen su miktarına bağlı olarak (konfor kaybı olmaksızın) % 90 seviyelerine varan su tasarrufu sağlanır. Duşlardaki gibi kullanılan su ısıtılan bir su ise azalan su kullanımı ile birlikte enerji tasarrufu da sağlanır. Eğer bir binada yoğun su kullanılan zamanlarda her noktaya yeterli su gitmemesi problemi mevcutsa perlatör/ aeratör kullanılarak azalan su kullanımı ile büyük bir yatırım yapmadan bu sorun kolayca çözülebilir. Yüksek bir maliyeti olmayan bu su tasarruf ürünleri kısa zamanda kendi kendini ödeyecektir.

Su Tasarruf Ürünleri

5. Bulaşıkları elde değil, bulaşık makinesinde yıkamak % 90’a varan su tasarrufu sağlar.

Bulaşıkları bulaşık makinesinde yıkamak çok ciddi su tasarrufu sağlar. Ayrıca bulaşıkları bulaşık makinesine yerleştirirken sadece sıyırmalıyız, su ile ön bir temizlik işlemi yapmak gereksizdir ve su israfına neden olur.

6. Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen dolduğunda çalıştırmak hem su, hem de enerji tasarrufu sağlar.

7. Daha düşük su tüketimi olan bulaşık ve çamaşır makinesi modelleri tercih edilmelidir.

Çok eski teknoloji olan bulaşık ve çamaşır makineleri değiştirilebilir, yeni teknoloji olanlar çok daha az su kullanmaktadır. Yeni makine alırken de su kullanımı daha düşük olan modeller tercih edilmelidir.

8. Diş fırçalama, sakal traşı, el sabunlama esnasında gerekmediği anlarda su kapatılmalıdır.

Bardak kullanılarak diş fırçalama esnasında yeterli olabilecek en az su kullanılmış olur. Sakal traşı olurken ya da el, yüz sabunlanırken su mutlaka kapatılmalıdır. Bu şekilde suyun boşa akması önlenerek azımsanmayacak bir su tasarrufu sağlanır.

9. Temizlik için olabildiğince doğal temizleme maddeleri kullanılmalıdır.

Temizlikte olabildiğince sabun gibi doğal olan ya da doğada çözünebilen kimyasal malzemeler kullanmalıyız. Özellikle çamaşır suyu gibi tehlikeli kimyasallar suyu daha çok kirletir ve sudaki kirlilikleri zararsız hale getiren bakterileri öldürür. Su ne kadar kirlenirse arıtılması o kadar güçleşir ve temiz su kaynaklarını kirletme etkisi artar. Temas ettiği topraklar da daha fazla kirlenir.

10. Meyve ve sebzeler akan suyun altında değil bir kap içinde yıkanmalıdır.

Bu şekilde önemli miktarda su tasarruf edilebilir. Yıkama suyu da atılmayıp çiçek, bahçe sulamada ya da tuvalet, balkon temizliğinde kullanılabilir.

11. Tuvalet rezervuarlarına su dolu bir ya da birkaç pet şişe konularak kullanılan su azaltılmalıdır.

En çok su tüketilen noktalardan biri de klozetlerdir. Klozet alırken daha düşük su tüketimi olan modeller tercih edilmelidir. Mevcut klozetlerin içindeki suyu azaltmak için rezervuarların içine su dolu pet şişeler konulabilir. Klozete tuvalet kâğıdı atılmaması da gerekli su miktarını azaltacağı için faydalı olacaktır.

12. Araç, kapı önü, teras ve balkon yıkarken hortum yerine bir kova ile su tasarrufu yapılabilir.

Ev dışında da su tasarrufu yapılabilir. Araç, kapı önü, teras ve balkon yıkanırken bir kovaya doldurulan su ile temizlik yapılırsa ciddi oranda su tasarrufu yapılacaktır.

13. Bahçelerde peyzaj için daha az su tüketen bitkiler seçilmeli, geri kazanılmış su kullanılmalıdır.

Peyzaj için daha az su tüketen, toprağın su tutmasına yardımcı olan bitki türleri seçilip su ihtiyacı azaltılmalıdır. Bu şekilde sulama ihtiyacı yarı yarıya azaltılabilir. Ayrıca damlatma sulama tercih edilerek ve temiz su değil geri kazanılmış su, yağmur suyu kullanılarak su tasarrufu yapılabilir. Sulama için buharlaşmanın minimum olduğu sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.

14. Buzluktaki donmuş gıdaları çözmek için su kullanılmamalıdır.

Buzluktaki donmuş gıdaları çözmek için su kullanmak yerine bir gün önceden buzdolabının alt gözüne koymak hem daha sağlıklı ve hem de daha az su tüketilen bir yöntemdir.


Sanayi, Otel, Okul ve Hastanelerde Su Tasarrufu Nasıl Yapılabilir?

1. Gizli su kaçakları en önemli su israfı nedenlerinden biridir ve hemen giderilmelidir. 

Birçok binada fark edilmediği halde gizli su kaçağı olabilir. Binada su kaçağı olup olmadığını anlamak için bütün su çıkışlarını kapatıp su saatini okuyunuz. Hiçbir su kullanımı olmadan geçen minimum 2 saat sonra su saatinizi tekrar okuyunuz. Böylece gizli su kaçağı varsa tespit edilebilir.

2. Damlatan musluklar ve su kaçıran klozetlerin bakımlarının bekletilmeden yapılması gereklidir.

Damlatan musluklar ve su kaçıran klozetler önemli miktarda su israfına neden olurlar. Bazen klozetlerdeki su kaçaklarını fark etmek zor olabilir. Klozetlerin su kaçırdığını rezervuarın içindeki suyu renklendiren bir madde ile renklendirerek tespit edebilirsiniz. Eğer sifonu çekmediğiniz halde klozetin içindeki su renklenmişse su kaçağı olduğu anlaşılır. Saniyede sadece bir damla su kaçıran, tek bir musluk ya da klozet bile yılda yaklaşık 1,5 ton su israfına neden olur.

3. Sensörlu ya da tek bir hareketle açılıp kapanan, sıcak – soğuk oranı değiştirilen musluklar tercih edilmelidir.

Sensörlü ya da tek bir hareketle açılıp kapanan, sıcak – soğuk su oranı değiştirilen musluklar önemli miktarda su tasarrufu sağlarlar. Özellikle diş fırçalarken, traş olurken ve duş alırken.

4. Musluk ve duşlarda su tasarrufu sağlayan perlatörler / aeratörler ile % 90’a varan su tasarrufu sağlanabilir.

Su tasarrufu sağlayan bu perlatörler aeratörler adlı kartuşlar her tip musluk ve duşu tasarruflu hale getirir. Tesisatçı gerektirmeden kolaylıkla montajı yapılabilir. Seçilen perlatörler / aeratörler tipine ve tesisattan gelen su miktarına bağlı olarak (konfor kaybı olmaksızın) % 90 seviyelerine ulaşan su tasarrufu sağlar. Duşlardaki gibi kullanılan su ısıtılan bir su ise azalan su kullanımı ile birlikte enerji tasarrufu da sağlar. Eğer bir tesiste yoğun su kullanılan zamanlarda her noktaya yeterli su gitmemesi problemi mevcutsa perlatör/ aeratör kullanılarak azalan su kullanımı ile büyük bir yatırım yapmadan bu sorun kolayca çözülebilir. Yüksek bir maliyeti olmayan bu su tasarruf ürünleri kısa zamanda kendi kendini ödeyecektir.

5. Tuvalet rezervuarlarında daha az su tüketen modeller tercih edilmelidir.

En çok su tüketilen noktalardan biri de klozetlerdir. Klozet alınırken daha düşük su tüketimli olanlar tercih edilmelidir. Mevcut klozetlerin içindeki suyu azaltmak için rezervuarların içine su dolu pet şişeler konulabilir. Klozete tuvalet kâğıdı atılmaması da gerekli su miktarını azaltacağı için faydalı olacaktır.

6. Peyzaj için daha az su tüketen bitkiler seçilmeli, geri kazanılmış su kullanılmalıdır.

Peyzaj için daha az su tüketen, toprağın su tutmasına yardımcı olan bitki türleri seçilip su ihtiyacı azaltılmalıdır. Bu şekilde sulama ihtiyacı yarı yarıya azaltılabilir. Ayrıca sulama metodu olarak damlatma sulama tercih edilerek ve temiz su değil geri kazanılmış su, yağmur suyu kullanılarak su tasarrufu yapılabilir. Sulama için buharlaşmanın minimum olduğu sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir.

7. Proses teknolojisi seçimi su tasarrufu kriterine göre tercih yapılmalıdır.

Proses teknolojisi seçiminde su kullanımı temel seçim parametrelerinden biri olarak tanımlanabilir. Bu sayede seçilen proses tipi daha az su kullanılarak maliyetlerin azaltılmasına katkıda bulunacaktır. Mevcut proseslerin de su kullanımı konusunda iyileştirilme olanakları araştırılmalıdır.

8. Yağmur suyu ve geri kazanılmış su kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

Çatılardan boşa akan yağmur suyu depolanıp kullanım amacına göre arıtılarak; proses suyu olarak, tuvaletlerde, bahçe sulamasında, temizlik işerinde kullanılabilir. Ayrıca günümüz arıtma teknolojisi ile pek çok endüstride proses suyunu tamamen arıtıp yeniden kullanmak mümkündür. Böylece çok önemli oranlarda su tasarrufu sağlanarak maliyetler önemli ölçüde azaltılmış olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.